Sörängen och Sara

Inga nya böcker skrivna, inget nytt jobb – allt är precis som det var senast, eller…? Vänta nu. Så är det ju inte. Då väntade sommarlovet runt hörnet, nu har vi nyligen begått jullov här på Sörängens Folkhögskola och börjat en ny termin. Ett år som lärare!

I höstas kom tio nya elever till oss på Bilderbok som, tillsammans med fyra stjärnor från läsåret 2022/2023 som fortsätter ett projektår, bildar årets klass. Hepp, vi får inte riktigt plats fjorton personer i klassrummet – kursen har egentligen bara tolv platser, men fjolårseleverna känner varandra väl och kan sitta lite tajtare. Dessutom jobbar de under perioder med helt egna projekt och tillbringar då mesta tiden i ateljén, som när de gjorde varsitt briljant manus till en bilderbokstävling (Opal förlag) - vi väntar med spänning på tillkännagivandet av vinnaren, i skrivande stund om en dryg vecka (25 januari).

Jag jobbar 80% och det räcker gott, de förfrågningar som kommer om föreläsningar i andra sammanhang tackar jag oftast nej till, det blir för spretigt. Jag är heller ingen vän av för mycket jobb. Men ibland så är det så roliga uppdrag att det inte går att göra annat än att tacka JA!

30 – 31 januari till exempel, då ska jag föreläsa om bilderböcker – förstås! – men inte från vilket perspektiv som helst, utan om bilderboken som läsfrämjande ingrediens på bibliotek för många läsaråldrar och målgrupper, inte enbart för barn – en del av Region Jönköpings satsning på att utveckla och inspirera sina biblioteksmedarbetare.

Och inte nog med det, efter föreläsningen har jag förmånen att få samtala med bilderboksmakaren Sara Lundberg om hennes magnifika konstnärskap – det ska bli så spännande och kul! Vi kommer att fördjupa oss särskilt i Kattpromenaden och Glömdagen, och även lyfta Dyksommar och Fågeln flyger vart den vill. Vilken bredd, så många olika slags bilderböcker, och med sinsemellan väldigt skiftande tillkomstprocesser har jag förstått i våra förberedande samtal. Sara har också lovat att bjuda på processen med och material från den bilderbok som kommer i vår, och ett annat pågående projekt. Vilken lyx att få tjuvkika på kommande verk!

Mycket WOW över detta, känner i alla fall jag. Hoppas att kunna ge åhörarna detsamma, att de går hem med känslan och tanken att ”wow, så har jag aldrig tänkt kring bilderböcker förut.”

Så en liten utflykt med möten med biblioteksmänniskor istället för elever, lite mer på min hemmaplan så att säga. Jobbet på skolan för så mycket fint och roligt med sig, men ofta känner jag mig aningens (ibland mycket) ute på den tunna isen – för att låna en av elevernas uttryck. Men det är ju där en utvecklas, eller hur?