GULLIVERPRISET 2021

Skärmavbild 2021-03-16 kl. 16.34.18.png

Plötsligt händer det!

Under de tio år jag satt i ALMA-juryn var en av höjdpunkterna de minnesvärda minuter när vi ringde till pristagaren, ett par timmar före det offentliga tillkännagivandet. Vi och vi, det var ju juryns ordförande förstås som ringde upp, med oss andra ivrigt lyssnande runt det stora sammanträdesbordet. Pirrigt och fnissigt, kulmen på ett års arbete! 

Ibland svarade de inte, Sonya Hartnett var ute med hunden, Ryoji Arai på stan och åt middag, någon sov – tidsskillnaden ni vet – och Philip Pullman undrade om han möjligen kunde få tulla på sekretessen och berätta för sin fru. 

Häromveckan var det min mobil som ringde med ett väldigt trevligt besked.

”Hej det är Margaretha Ullström från IBBY”. 

Jag hade tilldelats Gulliverpriset!  

Blev rörd, tacksam och verkligen, verkligen jätteglad. Tack tack tack!

Gulliver-Priset instiftades 1969 av BUR, Barn och ungdomsboksrådet, numera IBBY Sverige, och utdelas varje år till den som ”genom verksamhet av kritisk, teoretisk eller praktisk karaktär väsentligt bidragit till att öka förståelsen för barn- och ungdomsboken”.

Så fantastiskt att en grupp mänskor från olika delar av den svenska barnboksvärlden, från förlag, bibliotek, författarförbund med flera, tyckt att just min gärning är värd att uppmärksammas. Precis just nu, efter ett år av tumult, med inställda föreläsningar, ekonomiska frågetecken, undringar inför framtiden och alldeles för många ensamtimmar på kammaren, känns det extra härligt med ett erkännande. Inte minst ger det råg i ryggen och extra energi till det pågående manusarbetet med min nästa bok, en uppföljare till Bilderbokens mångfald och möjligheter som så fint omnämns i motiveringen. 

Agneta Edwards har som läsfrämjare, författare och föreläsare med
stort engagemang och passion bidragit till kunskapsspridning av bilderboken. Hennes fokusområde har framförallt varit förskolan, där hon i olika läslustprojekt har inspirerat till medvetna och djärva bokval, lustfylld läsning och spännande boksamtal. Hennes läsfrämjande gärning tog fart med projektet ”Boksnurran” 1997. I samma anda har hon fortsatt med föreläsningar, workshops, skrivarkurser i olika projekt.
Hennes bok ”Bilderbokens mångfald och möjligheter” är en inspirerande ögonöppnare. Med sitt arbete med den digitala plattformen Polyglutt har hon bidragit till språkutveckling och tillgänglighet till god litteratur för alla barn.
Agneta Edwards är en inspiratör som med entusiasm och glöd utmanar läsaren, stor som liten, att med lekfull nyfikenhet utforska bilderbokens möjligheter.

Det blir digital prisutdelning 21 april 18.30, med ett samtal mellan mig, bibliotekarien Susanne Sandström och författaren Mats Wänblad. Kom du också! 

Läs mer på ibby.se