Gula fläcken, nya boken och de underbara pedagogerna

2022

Oj, vilket år det blev! Med såväl extra mycket minus som extra mycket plus – för min del. I jämförelse med allt som hänt och händer i omvärlden förvandlas ens egna minusposter och eventuella vedermödor ju mest till nåt slags gnäll.

Men, när jag vaknade på nyårsafton med ett stort hål i gula fläcken i vänster öga – ja, det visste jag förstås inte då att det var, fast när alla kakelfogar i badrummet liksom böljade när jag tittade på dom och folks ansikten i tv-rutan sögs in som i ett svart hål fattade jag ju att nåt var rejält på tok.  Och när till och med min lugna, pragmatiska optiker sa: ”Ja du Agneta, det här var inte roligt…” kändes det ju sisådär. Som författare och redaktör med mera går det ju inte att övervärdera förmågan att läsa text - och som presteraren i mig kände: ”Nä, det här går ju inte, nu när jag ska färdigställa nya boken under våren…”. Som att ögat skulle bry sig om det!

Det blev operation (som de kan, läkarna!, jag är djupt tacksam) och vila från skärmarbete, och uppskjuten utgivning. Ögat läkte fint och fort, men synen blir aldrig helt återställd, det kommer alltid vara som att det fattas pixlar i texter när jag tittar med bara vänsterögat – gudskelov har jag ju ett öga till som verkar hålla sig friskt.

Så sommaren 2022 bestod till 90%  av manusarbete, med paus bara när manus var hos redaktör eller förlaget för läsning, men korta skrivpass och långa pauser – jag var en sträng chef med starkt hälsoperspektiv, den där författaren måste hållas i örat för att må bra.

Under hösten 2022 har vi bollat manuset mellan oss - förlaget N&K, redaktör Charlotte Abenius och jag - och provläsarena har sagt sitt, och formgivningen påbörjades i slutet av november. I skrivande stund (början januari 2023) väntar vi på korrektur nr 2 från formgivaren (som är eminenta Maria Svedberg på Happy Books), så nu närmar det sig snart ”till tryck”.

Under hösten 2022 har jag haft ett härligt uppdrag för Malmö Förskoleförvaltning, där jag inom satsningen BSIF, Bättre språk i förskolan, haft förmånen att träffa omkring 600 pedagoger i föreläsningar och workshops – särskilt det sistnämnda har varit så givande. Att mötas i mindre antal som arbetslag och personalgrupper och tillsammans jobba med bilderböcker, analysera, samtala och prova modeller för boksamtal är så kul. Vi har arbetat med tre titlar: två av Eva Lindström, Limpan är sugen (ordlös) och Apan och jag, samt Baek Heenas Magiska godiskulor. Två ALMA-pristagare, tre böcker om relationer, ensamhet och gemenskap (kortfattat) med olika uttryck och möjligheter till samtal, bearbetning etc kopplat till värdegrund och läroplan.

Det är ovanligt att jag har ett så omfattande engagemang för en uppdragsgivare, och detvar dels roligt att få möta så många av Malmös förskolepedagoger, dels tryggt rent ekonomiskt. Det brukar inte bekymra denna gamla frilansare men i år är vi väl många som tänkt på elräkningarna och sånt lite extra. Så det satt väldigt fint på många sätt.

Året avslutades med en riktig skräll - en rolig sådan, ett nyårsfyrverkeri i förtid – när det kom en fråga i mejlen, bara sådär: Skulle jag kunna tänka mig att bli lärare på Sörängens Folkhögskola i Nässjö, på den 1-åriga kursen Bilderbok? Gissa om jag kunde tänka mig det… Så snabbt och smidigt blev det bestämt, och jag klev på min nya tjänst 1 januari 2023. Mer om det i kommande inlägg.

Ett Gott Nytt År!, önskar jag dig

Det tror jag mitt blir. Och det blev ju till sist också ett gott gammalt år för min del – men vilken dramaturgisk kurva! Från kaos och oro via fullt fokus och (lite för) hårt arbete till en riktig karamell som avslutning. Lite sagostil på´t helt enkelt. En tackar ödmjukast.