Filmade föreläsningar!

Under 2021 tillbringade jag ett antal roliga och svettiga timmar i studion på Optimistklubben i Lund, med Oscar Qvarfordt som ljud- och bildtekniker, läromästare och support och filmat föreläsningar. Det har varit så himla kul, nyttigt utmanande att tänka i nya banor och lära mig förutsättningar och möjligheter med ett annat medium. Det allra underbaraste är att kunna jobba med fysiska bilderböcker – med tillstånd från respektive upphovspersoner förstås – zooma in på bilder, bläddra, vrida och vända…

Och enligt min mening är det en riktigt bra form att ta del av fortbildning. Inte lika inspirerande som IRL förstås men möjligheten att titta tillsammans, t ex i arbetslaget, pausa och reflektera, eller repetera överväger, tycker jag. En nackdel är förstås avsaknaden av interaktivitet, men det kan man ju lösa på olika sätt. Hägersten-Älvsjö kommun, som initierade detta genom att efterfråga filmade föreläsningar som deras mer än 1000 pedagoger skulle kunna ta del av, har t ex kopplat på ett avslutande filmat samtal som utgår från reflektioner och frågeställningar som uppkommit under terminens arbete. Ett annat alternativ om man inte är riktigt så många är ett strömmat webbinarium.

För Hägersten-Älvsjö gjorde jag ”kundspecifika” föreläsningar men därefter spelade vi in tre korta föreläsningar som knyter an till varsitt kapitel i Bilderbokens mångfald och möjligheter, VARFÖR, HUR och VILKA. Filmerna är fristående, drygt 30 min. långa och tillsammans motsvarar de ungefär innehållet i min basföreläsning ”Litteratur och läsning på förskolan”. Det man köper är visningsrätt, inte materialet i sig. Grundarvode är som om jag skulle föreläst IRL, totalkostnaden varierar beroende på hur många som ska titta, och hur lång tid filmerna ska vara tillgängliga. Mejla och fråga!

Trailern du kan titta ovan på ger korta smakprov från de tre föreläsningarna.