På scen – igen!

Agneta! Du är ett superproffs i att förmedla många olika vinklar och perspektiv kring bilderbokens användningsområde.
— Lena Jonsson, Biblioteksutveckling, Region Jönköpings län

Ojojoj, så kul det var att återigen stå på scenen och prata bilderböcker för en hel massa människor! Och inte vilka människor som helst utan bibliotekarier, ni så underbara och så viktiga. Inte heller vilka bibliotekarier som helst, utan representanter från samtliga bibliotek i min ”jobbhemmaregion” Jönköping, närmare 200 personer deltog under inspirationsdagarna två i slutet av januari.

Jag hade förmånen att först få föreläsa en timme om vilken roll bilderboken kan spela i bibliotekens läsfrämjande arbete för ALLA åldrar, inte (bara) för barn, och därefter samtala lika länge med Sara Lundberg om hennes konstnärskap och bilderboksskapande.

Vanligtvis återfinns jag annars numera på Sörängens folkhögskola, som lärare på kursen Bilderbok. Då träffar jag blivande bilderboksmakare och illustratörer i en liten klass om 12 personer, under våren med mycket enskild manushandledning. Det är alldeles underbart, men mera lågmält om en så säger, och det var härligt med en injektion av den mer intensiva energi som ett sådant här större sammanhang ger.

Stort tack till Lena Jonsson på Region Jönköping som satsade så generöst på att förmedla bilderboksinspiration över Småland!

Det är en föreläsning som jag gärna gör igen, allra helst kombinerat med den fördjupning ett samtal med en bilderboksmakare ger. Kanske i din region eller kommun?

Från hösten 2024 kommer jag nämligen att gå ner i tid på Sörängen – inte för att jag har tänkt pensionera mig helt även om födelsedagarnas antal med stormsteg rör sig allt närmare den magiska siffran 65, men jag längtar tillbaka till den större frihet frilansandet ger. Och det är ju så förbaskat långt mellan hemma och Nässjö, att veckopendla blir lite för slitsamt. Så under våren rekryterar vi en ny lärare, det blir spännande att se vem det blir, i skrivande stund är ansökningstiden precis halvvägs.

Så, mindre tid på skolan, mer tid ute på vift till andra platser med föreläsningar och annat, och viktigast av allt: mer tid för trädgården och i den egna skrivarstugan - nu har jag ett antal bilderbokshistorier som vill ut!