Konferenskapten Litteralund 2015 – II/Frågor i tiden

Frågor och debatter i tiden som kan tänkas lyftas på Litteralund konferens  i april är så klart En läsande klass – är arbetssättet vetenskapligt grundat eller inte, och spelar det någon roll? – och överhuvudtaget allt läsfrämjande som pågår i landet (världen).

Och: vad har hänt sedan Litteralund startade? Pratar vi om samma saker nu som 2005? Frågor som lyfts nu under arbetets gång är lättlästboomen – finns det faror med denna goda trend? - förväntningarna på b&u-boksförfattare/illustratörer om politisk korrekthet och ”viktiga ämnen” , dystopierna, var är de manliga bilderboksdebutanterna – eller:  vart tar männen vägen efter Konstfack? – vem skrivs ungdomsboken för?, hur ska en ung läsare kunna ta sig från mellanålderns  många serier med sugande lässpänning till vuxenböckerna om det inte finns några mer komplexa böcker för 12-åringar? Vem ser de läsande tjejerna när fokus ligger så på killar som inte läser?

Vad får de krympande kultursidorna för konsekvenser för bevakningen av b&u-litteratur – kan bloggar ersätta…?, varför finns det inget Babel för b&u-litteratur? Vill vi ha det? Ska det inte vara på samma arena som vuxenböckerna?

Vart tar berättelsen vägen i det digitala landskapet, och hur ser man (gör man det?) påverkan från dramaserierna på teve? Vi ser fler (eller uppmärksammas de bara mer?) uppbrutna texter, som är som lekar eller teatermanus, i bilderböckerna. Hur läser man en sån bok med en barngrupp? Eller gör man inte det? När ska den boken då läsas? Och hur? Behöver vi nya begrepp?, eller kan vi så småningom allihopa lära oss att Bilderboken också kan vara helt andra slags böcker än för 3-5 åringars lässtunder? Som Shaun Tans magnifika världar, gränsöverskridande i läsaråldrar, genrer och bilduttryck.

Läsambassadören Johanna Lindbäck kommer delta i konferensen, liksom ALMA-priset, Svenska Barnboksinstitutet, BTJ och många andra aktörer som kommer att diskutera ovanstående, och/eller helt andra frågor.

Vilka författare och illustratörer kommer du att kunna lyssna till? Lite hemligt en stund till men snart kommer en första pressrelease – då kan du också läsa mer här och på www.litteralund.se